Cerberos Kutyaiskola Budapest

Cerberos Kutyaiskola Budapest

Újra súlyhúzó verseny a Cerbiben

2010. december 04. - CoraIvy

2010. november 20-án az ősz utolsó kellemes szombatja virradt ránk. Reggel 7-től a lenti pályán a nagy engedelmes, 8-tól az erőnléti bemutatócsoport gyakorolt, készülvén a következő hétvégi, Hungexpón megrendezett CACIB kiállításon való szereplésre. Ekkor már javában folyt a készülődés a fenti pályán a lassan hagyományossá váló évadzáró súlyhúzó versenyre a Standard Kutyás Súlyhúzó Egyesület szervezésében. A mobilpálya építőelemeit és a súlyokat már a hét folyamán a helyszínre szállították, így csak a pálya összeállítása és a finomítások voltak hátra.
A reggeli sétánkon találkoztam Sheriffel és Irinával, illetve gazdáikkal; megvitattuk az esélyeket az aznapi versenyt illetően, ahol a középsúly nem titkolt favoritja Sheriff. De legalább is nagyon bíztunk az eb jó szereplésében, már csak azért is, mert ezt követően egy darabig biztosan szünetelni fog a súlyhúzó karrierje.
9-kor, amikor a lenti pályákon elkezdődtek a rendes foglalkozások, elindulhatott a mérlegelés, illetve a pálya kipróbálása a tapasztalatlanabb kutyának. Ekkor már szép számmal gyülekeztek a nézők, résztvevők. Még mielőtt fél 11-kor elkezdődtek volna az „éles” húzások, valamennyi nevező oltási könyvét bekérték a szervezők, hogy megmutathassák majd a kiérkező hatósági állatorvosnak, aki mindent rendben talált.
Végre megindulhatott a küzdelem. Az induló kutyák létszáma hozzávetőleg 25 volt, köztük bull-típusú terrierek, amerikai buldogok, Frenkie, a méltán híres francia buldog és egy mopsz-keverék, akit elneveztünk „mopszbullnak”. Volt néhány elsőversenyes induló is, akik ügyesen szerepeltek, illetve figyelemre méltó, hogy egy-két nevesebb amstaff-tenyésztő is vállalja már kutyáinak ilyen formában való megmérettetését.
A kutyáknak nagyjából 5 méter távolságnyira kell elmozdítaniuk az egyre nagyobb súlyokkal megpakolt kerekes kocsit a speciális gumiszőnyeggel borított sínpályán, erre 60 másodpercnyi idejük van. Mindeközben a kutyához tilos hozzáérni; motiválni valamilyen nem élő csali, játék (kivéve csibészkar) látványával vagy a felvezető hívó szavával szabad őket. Ez biztosítja, hogy a versenyzőket nem lehet kényszeríteni erre a sportra, csak annyit teljesítenek, mint amire maguktól, egyedül képesek. Hibázni egyszer lehet, a második után kiesnek a versenyből.
Talán nem árulok el meglepetést azzal, hogy Frenkie természetesen hozta a formáját, 2300 elhúzott kg-mal megnyerte a súlycsoportját és az összesített könnyűsúly-kategóriát, valamint az ő testtömegindexe lett a legkimagaslóbb: saját súlyának 140-szeresét húzta el.



Sheriffnek hazánkban szinte egyedülálló húzástechnikájával – melyet a kutyaiskolánkban található, SKSE-gyakorlópályán tökéletesített – 2900 kg-ot sikerült teljesítenie, mellyel szintén győztes lett súlycsoportjában és összesített középsúlyban. Így méltón vonulhat vissza a versenyzéstől, hogy jövőre már a HPO-vizsgára készülhessen. Tőle jobban csak két amerikai buldog, Póker és Whitey teljesített 3100 kg-mal.



A 2900 kg-ot sikerült teljesítenie egy versenyen kívüli indulónak, egy 6-8 éves kislánynak is, akit „felvezetője” szabálytalan módon élelemmel – csokival – motivált.
Új rekordok ezen a versenyen nem születtek, sajnos az agyagos talajon kissé megsüllyedt a pálya hátulja, ez pedig nem kedvezett az eredményeknek, de talán jövőre erre is találunk megoldást…
Bajnokavatás viszont volt, az Egyesület értékelte az egész évben nyújtott teljesítményeket, így a könnyűsúly éves bajnoka Mr. Bull, a középsúlyé Sheriff, a nehézsúlyé, illetve a 2010-es abszolút összesítést tekintve Póker, alias Pötyi lett. Utóbbi gazdája itt vehette át a jelenlegi hazai hivatalos rekordért, a szeptemberben, Kunbaracson teljesített 4500 kg-ért járó különdíjat.
A versenyen tiszteletét tette két rendőr járőr, akik állampolgári bejelentésre érkeztek, azonban mindent rendben találtak, így a verseny hivatalos önkormányzati engedélyét is.
Ezen a napon nagy örömünkre ellátogatott hozzánk a kecskeméti Cerberos Kutyaiskola két oktatója is.:)
A verseny végeztével a szervezők újfent megengedték, hogy aki még szeretné, elpakolás közben kipróbálhatja a pályát. Így alapos oktatóinknak, akik reggel még kötelezettségeiknek tettek eleget, végre lehetőségük nyílt saját ebeik bevetésére. Így alakult, hogy Ivy mellett Arwennek és Helénának is sikerült elhúznia a 3200* kg-ot, amelyet Arwen esetében meg is örökített Vicuska. Ezzel a Cerbis kutyák túltettek a verseny valamennyi résztvevőjén…

Rini-gazdi Robi úr további képei a versenyről

Végül itt is szeretném megemlíteni, hogy iskolánk megkapta a hivatalos engedélyt az erőnléti és súlyhúzó edzések időpontjára. Így aki kedvet érez kutyája fizikumának erősítésére, a súlyhúzás kipróbálására, vagy éppen csak tippeket szeretne a hatékony lefárasztáshoz, száraz vagy fagyos talajviszonyok esetén szeretettel várjuk vasárnaponként 15 órától a budapesti Cerberos Kutyaiskolában.

* A kocsin rajta maradt a kijelző tábla, valójában 450 kg-ot nyomott összesen.

süti beállítások módosítása