Cerberos Kutyaiskola Budapest

Cerberos Kutyaiskola Budapest

Hűvös, őszi esték

2009. október 29. - CoraIvy

Sütögetés, tanulás és életmentés


 

Szerda szintén kutyasulinap, csak ilyenkor délután van…mivel ugye jó esetben hétköznap mindenki dolgozik vagy suliban van.

Hát nekünk nem sikerült időben kiérni…jellemző.Jó, jó, jó, de még el kellett mennünk vásárolni, mert este sütögetni akartunk. Ezek az esti tűzrakós bulik nagyon jól szoktak sikerülni. A fiúk őrzik a tüzet és nyársakat fabrikálnak, mi pedig vágunk, aprítunk, pucolunk, majd körbeüljük a tüzet és vagy Pistit hallgatjuk, ahogy mesél vagy kutyázni tanulunk vagy csak hülyülünk. Szóval Dorkával, Balázzsal és a három ebzettel kicsit megkésve bár, de megérkeztünk a sulira, ahol a tanulók és Lilláék már ott nyüzsögtek. Balázs a terület egyik oldalára vitte az alaposokat gyakorolni, fent pedig Lilla oktatta a közepeseket és a klubosokat. Peti nyakába szakadt öt kutya, mert van ugye nekik 2 és hoztak most le 3 panziósat is, úgyhogy Peti ült és mindenhonnan kutyák lógtak le róla. Egyet gyorsan le is vettem a válláról Archit, aki a Lilla sajátja, nekem pedig régi kedvencem. Mutatok képet:

Kicsivel később Pisti is megérkezett. Peti begyújtotta a tüzet, és mikor a közepesek és az alaposok elmentek, mi is leültünk a tűzhöz. Hát csönd az most sem volt, Pistit kérdezgettük, hogy hogyan merhető fel egy kutya inteligenciaszintje, majd megígérte, hogy egyik nap mikor világosban ki tudunk menni megmutatja a saját kutyáinkon. Szeretek a Pistitől tanulni, mert nem valami elméleti anyagot próbál a fejünkbe verni, hanem inkább megmutogatja, majd hagyja, hogy magunktól jöjjünk rá a legtöbb dologra, így jobban megragad és gondolkodásra ösztönöz.

Az este folyamán még egy fontos dolgot megtanultunk. Leírom, hátha valakit érdekel. J A kutyák idegrendszerét tekintve 4 különböző csoportba sorolhatók: lehetnek kolerikusak, szangvinikusak, flegmatikusak és melankólikusak. A kolerikus kutya ingerlékényebb, aggresszívabb, reakciójuk nagyon gyors, ezért erőskezű, határozott gazdinak valók. A szangvinikus úgymond a tökéletes kutya. Érdeklődő és kiegyensúlyozott, könnyen tanítható. Pisti szerint, az ebbe a kategóriába tisztán beletartozó kutya manapság sajnos egyre kevesebb van, melynek szerintem egyik fő oka a kutya családban való megváltozott pozíciója, ami összezavarja őket, és ezért alakulnak ki a viselkedésproblémák.

A flegmatikus kutya eléggé öntörvényű és több odafigyelést ígényel. Olvastam valahol, hogy kár velük foglalkozni is, mert csak nagy erőfeszítések árán lehet őket apró dolgokra megtanítani. EKKORA ÖKÖRSÉGET! Ez a „nem lehet megtanítani” csak kifogásnak jó. Az én kutyusomra is azt mondta egy kutyakiképző, hogy buta és nem lehet megtanítani semmire. És most? Sophie engedelmes bemutatózik és megszámolni sem tudom hány trükköt tud…nem lehet tanítani mi? Szóval erről, ennyit.

És végül a melankólikus kutya a félénk, bizalmatlan, több türelmet igénylő ebek.

Miközben nagyban belefeledkeztünk ebbe a beszélgetésbe történt egy kis baleset. Balázs úgy gondolta kipróbálja a fakírságot, de nem nagyon jött be neki így, mikor rálépett a szögre az csinált egy szép lukat a lábába. Ejha mennyi ötlet volt a fertőtlenítésre…szívd ki! Vágjuk ki azt a részt! Tedd a tűzbe! Parázzsal égessük ki! stb-stb. Végül Dr. Zsizsu hozta a betadint megmentette Balázs életét! J Ezúton is köszönet neki! Sajnos fényképezőgép nem volt nálam, hogy megörökítsem eme nemes eseményt, de a telefonommal azért csináltam egy képet, amin őszintén szólva SEMMI sem látszik. Azért megmutatom és rátok bízom, ki mit lát belőle.

süti beállítások módosítása