Cerberos Kutyaiskola Budapest

Cerberos Kutyaiskola Budapest

Kutyaviadal, vér nélkül

2009. november 29. - CoraIvy

November 14-én a súlyhúzósok nálunk tartották idei utolsó megmérettetésüket. És hogy miért a kutyaviadal megnevezés?

Írta: CoraZita

Mert a sportág résztvevői között világszerte nagy arányban találhatók ún. harci kutyák. Ez a cím olykor félreértésre ad okot: az egyik bulvárújságtól felhívták a kutyaiskolát, hogy itt tényleg „igazi” kutyaviadal lesz-e, mert akkor ők jönnek. De mivel itt inkább a kilókkal kellett megküzdeni, és csak áttételesen egymással, ezért nem jöttek. (Egyszer feltűnt egy rendőrautó is az iskola kapuja előtt, ám Tücske, az ovisegédünk és mindenesünk épp akkor indult hazafelé, és egyszerűen eltolta őket az útból , így hamar a távozás mezejére léptek.)

Rumli és Sophie

Pedig bővelkedett izgalmakban a 32 nevező részvételével lezajlott verseny. A résztvevő kutyák javarészt bull-típusú terrierek (amerikai pit bull terrier, amerikai Staffordshire terrier, angol bullterrier, Staffordshire bullterrier) voltak, de neveztek jagdterrierrel, rottweilerrel, német juhászkutyával és francia bulldoggal is. Bunyó, sebesülés nem volt, ellenben rengeteg fantasztikus teljesítmény, sokan eddigi legjobb eredményüket érték el, amely egyrészt a kutyák fokozatos fejlődésének, másrészt a kifogástalan minőségű pályának köszönhető – mindez annak tükrében, hogy a szervező Standard Kutyás Súlyhúzó Egyesület tavaly májusban alakult, és azóta folynak a hazai versenyek amerikai mintára egységes szabályzattal.

A rendezvényen képviseltette magát a Bull-típusú Terriermentés (Amstaff Rescue Hungary) a gazdikereső Pepével és több, már örökbeadott kutyussal (ők természetesen gazdáik kíséretében érkeztek). A versenyen adománygyűjtést szervezett részükre a Súlyhúzó Egyesület. Mindkét szervezet kiemelkedő célja, hogy változtassanak a bull-típusú terrierek társadalmi megítélésén, megmutatva azt, hogy átlagon felüli erejüket, kitartásukat, szívósságukat nem csak véres kutyaviadalokon lehet kamatoztatni.

Pepe, gazdikereső és Rambó bá', az ARH egykori mentettje

És akkor a nyertesek:

Junior kategória: a 6 hónapos Tox 900 kilót húzott el.

  • Felnőtt ebek súlykategória szerinti győztesei:
  • 4,5-8,99 kg-os súlycsoport: Evetke, simaszőrű jagdterrier 7 kg-os testtömeggel 200 kg-ot húzott el
  • 13,5-17,99 kg-os súlycsoport: Frenki, francia bulldog 15,5 kg-os testtömeggel 1800 kg-ot húzott el
  • 18-22,49 kg-os súlycsoport: Mr. Lincoln 2100 kg-ot húzott el
  • 22,5-26,99 kg-os súlycsoport: Sheriff 2300 kg-ot húzott el
  • 27-31,49 kg-os súlycsoport: Sztimpi 2100 kg-ot húzott el
  • 36-40,49 kg-os súlycsoport: Sissy, rottweiler 1900 kg-ot húzott el
  • 40,5-44,99 kg-os súlycsoport: Zeusz 2500 kg-ot húzott el
  • 45-49,49 kg-os súlycsoport: Hóhér 2300 kg-ot húzott el


A Sínek Királya címek nyertesei (akik saját testtömegükhöz képest a legtöbbet húzták el):
 

  • Könnyűsúly: Frenki, aki saját testsúlyának 116-szorosát teljesítette - ezzel elnyerte az összesített Sínek Királya címet is, és új magyar rekordot állított fel
  • Középsúly: Sheriff
  • Nehézsúly: Zeusz


Külön említést érdemel Brenda teljesítménye, aki pusztán a gazdája hívó szavára, minden egyéb motiváció, jutalom nélkül 2 tonnát húzott el, és ezzel súlycsoportjában Sheriff mögött 2. helyezést ért el.

Idén először kiosztotta az Egyesület a Hungária Weight Pull Champion címet is. Az egész éves teljesítmény alapján könnyűsúlyban Mr. Lincoln, középsúlyban Csozé, nehézsúlyban Tyson nyert, míg összesítésben, a saját testsúlyához viszonyítva Mr. Lincoln teljesített a legkiemelkedőbben a 2009-es évben.

Tox

Frenki

Angie, angol bullterrier

Sheriff

Masé

Brenda

Piti

Sztimpi

Irina

Tigi

Eve, simaszőrű jagdterrier


 

Drazsé


Sissy


Mr. Lincoln


Tyson


Marcipán




Frenki, a "csodakutya"


HWPCh Mr. Lincoln


Cora, a szerző kutyája 1000 kg-nál esett ki, a szerző hibájából.

Végül megjegyezném, hogy erre a versenyre Sheriff és Frenki is részben a Cerbi Suli vasárnap délutáni súlyhúzó edzéseire jártak felkészülni...

Bővebben a súlyhúzó sportról, arról, hogy ez milyen megterheléssel jár egy kutyának, vagy hogy a harci kutyák tényleg emberevők-e, a Kutya Szövetség magazin januári számában olvashatnak az érdeklődők.

süti beállítások módosítása